به گزارش مشرق، غلامرضا کیانی- مجری طرح در گفتگو با مهر، با اشاره به ضایعات صنایع خودروسازی، افزود: زمانی که کارخانه های خودروسازی و لوازم خانگی رنگ پاشش می شود حدود20 تا 40 درصد رنگ تبدیل به ضایعات می شود.
وی ادامه داد: این ضایعات رنگی توسط آب جمع آوری و تبدیل به لجنی می شود که از آن با عنوان ضایعات رنگ یاد می شود. در ایران برای بازیافت لجن حاصل از فعالیت های کارخانه های خودروسازی فعالیتی صورت نمی گیرد.
وی دفن این ضایعات در زمین و سوزاندن آن را از جمله راهکارهای از بین بردن این ضایعات نام برد و در این باره توضیح داد: صنایع خودروسازی با سوزاندن این ضایعات مواد آلی آن را می سوزانند تا مواد معدنی آن برجای ماند که این امر آلودگی های زیست محیطی را به دنبال دارد.
کیانی از آغاز پروژه تحقیقاتی در زمینه بازیافت ضایعات رنگی صنایع خودروسازی خبر داد و یادآور شد: با توجه به مشکلات زیست محیطی کارخانه های خودروسازی اقدام به اجرای پروژه تحقیقاتی در این زمینه شد.
مجری طرح با اشاره به جزئیات این پروژه تحقیقاتی خاطرنشان کرد: در این پروژه ضایعات رنگی شرکتهای خودروسازی که حاوی حلال، رنگدانه و رزین است، دریافت می شود و طی فرآیندی رزین های آن بازیافت و با اضافه کردن موادی به آن تبدیل به رنگ قابل استفاده در صنایع مختلف می شود.
وی با بیان اینکه در این فرآینده می توان رنگهایی در طیف های مختلف تولید شود، یادآور شد: مهمترین بخش این فرآیند بازیافت رزین ضایعات رنگی است به گونه ای که در این فرآیند ابتدا با استفاده از واکنشهای شیمیایی رزین ها را بازیافت می کنیم و زمانی که آماده شد بر اساس استانداردهای موجود در زمینه رنگ، رنگدانه های مختلفی به آن اضافه و تبدیل به رنگ می شود.
کیانی، با بیان اینکه برای اجرای این پروژه با شرکت تراکتور سازی قرارداد همکاری به امضا رسید، اضافه کرد: با امضای این قرارداد ضایعات رنگی این شرکت دریافت و با بازیافت آن، رنگ مورد نیاز این کارخانه عرضه می شود.
این محقق این طرح را اولین طرح تجاری سازی دانشگاه تبریز دانست و گفت: از آنجایی که قیمت مواد اولیه روز به افزایش است این طرح می توان هزینه های تولید رنگ مورد نیاز در صنایع مختلف کاهش می یابد.
وی از همکاری شرکت ایران خودرو با این طرح خبر داد و اظهار داشت: ضایعات شرکت ایران خودرو در روز 12 تن است در حالی که شرکت تراکتورسازی یک تن در روز است از این رو اجرای این طرح در شرکت ایران خودرو می تواند آلودگی های زیست محیطی را کاهش داد.
پژوهشگران دانشگاه تبریز با اجرای پروژه تحقیقاتی در شرکت تراکتور سازی موفق شدند از ضایعات رنگی این شرکت، رنگهای مورد نیاز بر اساس استانداردهای مورد نظر را تولید کند.